Nematerijalna baština Međimurja
Počinje snimanje dokumentarnog filma o međimurskoj popevki
Admin | 05.10.2018. 09:32

Četvrti film u serijalu o nematerijalnoj baštini Međimurja, koje snima Muzej Međimurja Čakovec, bit će film o međimurskoj popevki. Snimanje smo započeli s članicama KUU Društvo žena Gornji Kraljevec u predivnom ambijentu crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Vratišincu.

Međimurska popevka zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a predložena je i za upis na listu UNESCO-ve Reprezentativne liste nematerijalne baštine čovječanstva. Preko odabranih govornika i izvođača popevki želja nam je ispričati priču o kulturnom fenomenu koji zadire u sve pore života Međimuraca i jedno je od najživljih nematerijalnih dobara.

Filmovi se snimaju u sklopu projekta dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja kojeg vodi Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki MMČ-a. Svi filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja koji nastaje u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ sufinanciranom od strane Europskog strukturnog fonda.

Snimanje se odvija pod režiserskom palicom Danijela Jankovića, direktora tvrtke Strix j.d.o.o., a iza kamere stoji Zoran Fras. Ovaj projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i Strix j.d.o.o, a premijera filma nas očekuje u prosincu ove godine. Foto: Danijel Janković

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA