Nematerijalna baština Međimurja
Nematerijalna baština - radionice
Admin | 14.04.2022.

Muzej Međimurja Čakovec ove godine započinje drugu fazu projekta „Nematerijalna baština Međimurja“. Od 2016. do 2021. godine provodila se prva faza u kojoj je fokus aktivnosti bio na snimanju dokumentarno-popularnih filmova o nematerijalnim dobrima. Snimljeno je sedam zasebnih filmova te jedan koji donosi sva nematerijalna dobra koja nalazimo na području Međimurja.

Prva faza vremenski se poklapa sa završetkom projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija Starog grada Čakovec u muzej nematerijalne baštine“. Rezultat projekta je novi muzej „Riznica Međimurja“ otvoren 9. srpnja 2021. godine. Filmovi o nematerijalnoj baštini dio su stalnog postava „Minijature“ te se uz pomoć njih posjetiteljima prezentiraju umijeća i vještine kroz perspektivu nositelja vještina.

Druga faza projekta su radionice vezane uz nematerijalna dobra s područja Međimurja. Ove, 2022. godine, organizirat ćemo tri ciklusa radionica:

  • „črne pisanice“ (ožujak-travanj)
  • cvijeće od krep-papira (lipanj)
  • lončarstvo (rujan)

Svaki ciklus sastoji se od niza radionica namijenjenih posebno određenim skupinama: učenicima osnovne i srednje škole, ranjivim skupinama te djelatnicima u turizmu, kulturnim industrijama i obrazovanju. Po okončanju sva tri ciklusa planirano je izdavanje publikacije o projektnim aktivnostima.

Radionice vode iskusne majstorice triju odabranih umijeća: Biserka Vučenik (pisanice), Nada Tomašek (cvijeće od krep-papira) i Đurđica Horvat (lončarstvo). Voditeljice radionica će polaznike poučiti tehnici izrade, a kustosice MMČ-a Janja Kovač i Ines Virč povijesnom razvoju pojedine tehnike i kontekstima korištenja i odvijanja ovih nematerijalnih dobara.

Cilj druge faze projekta je usvajanje praktičnih vještina izrade črnih pisanica, cvijeća od kreppapira te lončarskih proizvoda te prenošenje znanja o baštini Međimurja. Jedan od dugoročnih ciljeva projekta je ostvarivanje suradnje između baštinskog i turističkog i gospodarskog sektora. U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije organizirat će se jedna radionica posebno za djelatnike u turizmu, kulturnim industrijama i obrazovanju koji su prepoznati kao potencijalni partneri nositeljima vještina te njihova znanja (i konačne proizvode) mogu uvrstiti u ponudu svojih djelatnosti. Povezivanjem triju sektora (baštinskog, turističkog i gospodarskog) željeli bismo osigurati održivost nematerijalne baštine uspješnim i kvalitetnim plasiranjem njihovih znanja i proizvoda na tržište.

Janja Kovač

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA