Nematerijalna baština Međimurja
Čipka pod svjetlima kamere
Admin | 14.09.2017. 11:34

Ovih je dana započelo snimanje drugog filma predviđenog za 2017. godinu u sklopu projekta Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja. 14. rujna je odrađen prvi dio snimanja filma o tradicijskom umijeću izrade čipke na području Svete Marije. O načinima zaštite nematerijalne baštine govorila je Vesna Pascuttini Juraga iz Ministarstva kulture – Konzervatorskog ureda Varaždin, dok je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki govorila o čipki kroz povijesnu perspektivu.

Vještinu izrade čipke demonstrirala je Nada Mance. Gospođa Mance se istraživanjem i izradom čipke aktivno bavi od 1995. godine kada je naišla na saznanje da je ta vještina nekad bila izrazito zastupljena u Svetoj Mariji.

Muzej Međimurja Čakovec čuva dragocjene primjerke čipke i opreme potrebne za njenu izradu koja je također snimljena.

Drugi dio snimanja održat će se u Svetoj Mariji. Tamo od 2010. godine djeluje udruga Svetomarska čipka u kojoj se okupljaju čipkarice svih generacija te njeguju izradu čipke. Znanje izrade čipke na mlađe se generacije prenosi preko sekcije Male čipkarice školske zadruge u osnovnoj školi Sveta Marija.

Film će javnosti biti predstavljen u studenom ove godine kao uvod u izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja koja će biti svečano otvorena 1. prosinca 2017.

Ovaj je projekt financiran sredstvima Ministarstva kulture i Muzeja Međimurja Čakovec.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA