Etnografski odjel

Još od osnutka Muzeja Međimurja Čakovec počela se prikupljati građa povezana s Međimurjem, između ostalog i ona etnografskog karaktera. Već je na dan otvorenja Muzeja 1955. bila izložena etnografska zbirka, a da se broj sakupljenih predmeta povećao svjedoči i osnivanje Etnografskog odjela godinu dana kasnije. Već 1968. stalni postav Etnografskog odjela proširen je za dvije izložbene prostorije, dok se 1970. i 1972. preuređuje, dopunjuje i izmjenjuje, a nalazio se u vanjskoj zgradi, odnosno u utvrdi Staroga grada. Otvorenje novog stalnog postava Međimurje u godini dana autorice Smiljane Petr-Marčec bilo je 1997. na prvom katu palače u sedam izložbenih prostorija, a prati ga i interaktivna multimedijska prezentacija. Od Schulteisovog prvog prikupljanja etnografske građe, mnogi su etnolozi, odnosno etnologinje, prošli kroz odjel: Ljubica Ramušćak, Silvija Sitta, Marija Borko i Smiljana Petr-Marčec.

Zadaća Etnografskog odjela je sustavno prikupljanje predmeta narodne kulture, njihovo čuvanje, muzeološka obrada, stručno i znanstveno proučavanje i izlaganje. Uz prikupljanje predmeta, težište je i na prikupljanju i dokumentiranju nematerijalne baštine na području Međimurja.

Danas Etnografski odjel obuhvaća oko 2800 predmeta unutar 7 zbirki, a njegov se fundus povećava daljnjim prikupljanjem građe. Uz zbirku postoji i Fototeka u kojoj se većinom čuvaju stare fotografije.

Stručni djelatnik:
Janja Kovač, kustosica, voditeljica Odjela

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA