Kulturno-povijesni odjel

Kulturno-povijesni odjel Muzeja Međimurja Čakovec izrastao je iz kulturno-historijske zbirke formirane za vrijeme otvorenja Muzeja 1955. godine. Već godinu dana nakon toga, 1956. godine količina prikupljene građe toliko je porasla da zbirka prerasta u odjel. Prvi zaposlenici Muzeja, direktor i kustos Aleksandar Schulteis i Stjepan Leiner, administrativni djelatnik, crtač, preparator i fotograf, prikupljali su građu za Muzej diljem Međimurja, dok su istovremeno zabilježene i donacije i otkupi predmeta od građana. Tijekom šest desetljeća postojanja Muzej je intenzivno provodio svoju sakupljačku politiku i brojčano mnogostruko nadmašio početni broj predmeta u svom fundusu.

Unutar zbirki odjela zastupljena je kulturno-povijesna građa i umjetnički predmeti od 15. do 20. stoljeća, a humanistička disciplina koja se njima bavi je povijest umjetnosti. Osim sakupljanjem, kustos na odjelu bavi se poslovima evidentiranja, stručne i znanstvene obrade građe, vođenja zbirki te prezentacije građe unutar stalnog postava ili povremenim tematskim izložbama. Odjel obrazuje javnost o povijesnim i kulturološkim specifičnostima međimurskog kraja izlagačkom djelatnošću, edukativnim radionicama, tematskim predavanjima i publicističkom djelatnošću. Od 2013. godine odjel sudjeluje i u međunarodnim projektima i njeguje kulturnu suradnju kako u državi, tako i u inozemstvu.

Kulturno-povijesni odjel danas čini 5700 predmeta tematski podijeljenih unutar 14 specijaliziranih zbirki.

Stručni djelatnik:
Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica, voditeljica Odjela

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA